Sunday, February 1, 2009

IkaN Ampap

Ikan Asam Pedas Kering Atau Ikan Ampap
Sumber: Majalah Wanita November 2000
Hits: 694 Rating: 8.00


Bahan-Bahan: 1,000 gm ikan tenggiri
100 gm bawang merah
30 gm bawang putih
30 gm halia
30 gm kunyit hidup
150 gm cili boh
10 biji asam akob-akob (boleh juga digantikan dengan asam keping atau asam jawa secukup rasa)
5 batang serai
Garam dan serbuk perasa secukup rasa


Cara: Bersihkan ikan dan potong setebal 2 hingga 3 inci. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan cili boh digiling halus. Masukkan bahan giling, cili boh, serai, air asam jawa dan bahan perasa ke dalam kuali. Gaul hingga sebati. Masukkan ikan dan masak sehingga mendidih. Kecilkan api dan rendidihkan sehingga pekat. Sedap dimakan setelah disimpan semalaman dan dimakan bersama jeruk bambangan.



Ikan Masak Ampap
Kiriman: Nurah Bt Mohd Hassan
Sumber: Ibu
Hits: 152 Rating: 6.00



Bahan-Bahan: ½kg Ikan kembung (bersaiz kecil)
2 inci halia (tumbuk)
1 ½ kunyit (tumbuk)
4 biji lada padi (tumbuk)
5 sudu makan cili boh
1 ½ cawan air asam jawa
garam
ajinomoto
1 cawan air


Cara: Masukkan semua bahan tumbuk dan cili boh ke dalam periuk. Tuangkan air asam jawa,air dan kacau. Masukkan ikan dan didihkan. Masukkan perasa secukupnya. Tunggu hingga kuah pekat sedikit dan hidangkan.

Cadangan Hidangan: Sesuai untuk lauk tengahari dan malam.

Tambahan: Tahan lama kalau selalu dipanaskan.
Kalau kuah sudah kering manakala lauk masih ada, tambah sedikit air dan didihkan selagi lauk belum basi.

No comments: